11.06.2022

プランターの長ネギの収穫/ Harvest of Scallion in the container

2022年11月6日、本日の最高気温は18.4℃、最低気温は10.0℃です。
Maximum temperature is 18.4℃ and minimum temperature is 10.0℃ on November 6th, 2022.

1.収穫:長ネギ/Harvest: Scallion

3月末の種まきから、約7か月、長ネギを収穫しました。
途中、枯れてしまい、最終的に2株となりましたが、なんとか収穫まで辿り着きました。
見た目は、長ネギというより葉ネギです。
I harvested scallion about 7 months after seeding at the end of March.
Some plant withered on the way and two plants finally had survived.
But, It looks more like a green onion than scallion.

収穫前/Before harvest












収穫したネギ/Harvest of scallion 






本日の収穫:上段、左上から、レタス、間引いたダイコンの葉、ニラ、下段、長ネギ
Today's harvest: From left side on upper line, Lettuce, leaves of Daikon, Garlic chives, On the lower line, Scallion




2.様子:ブロッコリー/Condition: Broccoli

植付けから、約1ヶ月、ブロッコリーが順調に大きくなってきました。
所々葉っぱが、虫喰いにあっています。
キク科のレタスで、周りを固めましたが、期待された害虫忌避の効果は、小さかったようです。
These broccolis have grown rapidly about a month after planting.
But, there are some insect-eaten leaves of the broccolis.
I expected the effect of repels pests by lettuce of the Asteraceae plant, the effect was not perfect as well as my expectation.

10月2日の植付け直後の様子/Condition just after planting on 2nd October






11月6日の様子/Condition on 6th November




本日は、以上です。
Have a good green day!!💚


10.29.2022

ドングリの水耕栽培②/Grow the acorn by water culture 2

口が狭く、見た目がいい感じの便を見つけたので、水耕栽培のドングリを増やしました。
ドングリは、前回と同様に、少し根が出ているものを使いました。
観察が楽しみです。
As I found the bottle with a narrow neck and a good-looking,  I started hydroponic of acorns again.
As before, I used acorns that had been soaked in water overnight had roots.
I am looking forward to observing their growth.








本日は、以上です。
Have a good green day!!💚

ドングリの水耕栽培/Grow the acorn by water culture

この前一晩水に浸けたドングリから根が出ていたので、空き瓶を使って、ドングリの水耕栽培を始めました。
As the acorns that had been soaked in water overnight had roots, I started hydroponic of acorns in an empty bottle.

蓋の部分は、簡易的に、防水紙を円形に切って、中央に穴をあげて、ホッチキスで止めて、ドングリが落ちないようにしました。
ここは、改良予定です。
I cut the waterproof paper into a circle, made a hole in the center, and fixed it with a stapler to keep the acorns from falling out in order to make the lid.
I will improve the lid in the future.














約1週間で、1cmくらいの根になりました。
The root became about 1 cm in length in about a week.


















本日は、以上です。
Have a good green day!!💚



10.22.2022

プランターのレタスの収穫/ Harvest of Lettuce in the container

2022年10月22日、本日の最高気温は20.8℃、最低気温は14.5℃です。
Maximum temperature is 20.8℃ and minimum temperature is 14.5℃ on October 22nd, 2022.

1.収穫:レタス/Harvest: Lettuce

先週の収穫から1週間、サニーレタス、サンチュ、フリルレタスが、再度収穫できるほどのサイズになったので、外側の葉っぱから収穫しました。
週1で、一食分が収穫できています。
About 1 weeks after the last harvest, as red leaf lettuce, frillice lettuce and  Korean lettuce were large enough to be harvested again, I harvested these lettuce from the outer leaves.

収穫後約1週間/ About 1 week after the harvest


今回の収穫/Harvest in this time





2.本葉:ダイコンとニンジン/Ture Leaf: Daikon and Carrot

種まき後、約3週間、ダイコンとニンジンに本葉が、見られるようになりました。
だた、ダイコンは、やはり徒長気味です。
About 3 week after seeding, the daikon and carrot have gotten true leaf.
But , the plant of daikon were a little bit leggy.

種まき後3週間のダイコンとニンジン/Daikon and carrot 3 weeks after seeding













本日は、以上です。
Have a good green day!!💚


10.16.2022

プランターのレタスの収穫/ Harvest of Lettuce in the container

2022年10月16日、本日の最高気温は25.5℃、最低気温は16.1℃です。
Maximum temperature is 25.5℃ and minimum temperature is 16.1℃ on October 16th, 2022.

1.収穫:レタス/Harvest: Lettuce

植え付け後2週間、サニーレタス、サンチュ、フリルレタスが収穫できるほどのサイズのになったので、外側の葉っぱから、朝ご飯の分を収穫しました。
引き続き収穫後が期待でき、1株70円だったので、費用対効果の良い野菜です。
About two weeks after planting, as red leaf lettuce, frillice lettuce and  Korean lettuce were large enough to be harvested, I harvested these lettuce from the outer leaves for breakfast .
It is a cost-effective vegetable that can be expected to continue to harvest as the price per 1 plant was 70 yen.

植え付け直後/Just after planting


植え付け後、約2週間/About 2 week after planting


今回の収穫/Harvest in this time

朝食/Breakfast 


2.発芽:ニンジン/Sprout: Carrot

種まき後約2週間、ニンジンが発芽しました。
ニンジンは、発芽しにくいと言われているので安心しました。
About 2 week after seeding, the carrot sprouted.
As carrots are said to be difficult to sprout, I was relieved.

ニンジンの発芽/Sprout of Carrot



本日は、以上です。
That's all for today.


10.09.2022

ダイコンの発芽/Sprout of Daikon

2022年10月9日、本日の最高気温は21.1℃、最低気温は14.3℃です。
Maximum temperature is 21.1℃ and minimum temperature is 14.3℃ on October 9th, 2022.

1.様子:ブロッコリー、レタス/Condition: Broccoli and Lettuce

植え付け後1週間、ブロッコリーとレタスが、青々となってきました。
レタスの葉に、若干の虫喰いがあります。
About 1 week after planting, the broccoli and lettuce are in full leaf. 
But there are some insect-eaten leaves of the lettuce. . . 

植え付け直後/Just after planting

植え付け後、約1週間/About 1 week after planting



2.発芽:ダイコン/Sprout:Daikon

種まき後約1週間、ダイコンが発芽しました。
発芽は、毎回、嬉しいものです。
About 1 week after seeding, the daikon sprouted.
Sprouting makes me happy every time!!

ダイコンの発芽/Sprout of Daikon






本日は、以上です。
That's all for today.


10.08.2022

野菜の英語名【随時更新】/ Plant name in English [Update at any time]

日記用に調べた野菜の英語名をまとめています。
 I've written down plant name in English in order to make articles.

更新日2022年10月8日/Update on October 8th, 2022.

野菜

  • コマツナ Japanese mustard spinach
  • ミズナ Potherb mustard
  • スナップエンドウ Snap peas 
  • ニラ Garlic chives 
  • シュンギク Crown daisy 
  • アスパラガス Asparagus
  • ジャガイモ Potato
  • 長ネギ Scallion
  • トウモロコシ Corn
  • つるありインゲン Vine Type Green Beans
  • 赤シソ Red Perilla
  • 青シソ Green Perilla
  • クウシンサイ Water spinach
  • ブロッコリー Broccoli
  • レタス Lettuce
  • サニーレタス Red leaf lettuce
  • フリルレタス Frillice lettuce
  • サンチュ Korean lettuce
  • ダイコン Daikon
  • ニンジン Carrot

雑草

  • オニタビラコ Oriental False Hawksbeard

その他

  • ワイルドベリー Wild strawberry
  • レッドキャンデー(コケモモ) Lingonberry 
  • ナスタチウム Nasturtium



 

ドングリ_ミニツリー_クヌギ

2022年に発芽した2年生のクヌギのミニツリーのまとめです。 2023年3月5日(日) クヌギを剪定しました。 葉が落ちて、茎だけになっています。 剪定の具合を変えてみました。 2023年4月8日(土) 葉っぱがつきました。 強く剪定した一番左は、葉っぱはありませんが、葉がでそう...